Shane O'Brien – Bachelor of Architecture

Blog for Shane O’Brien

There were quite a few factors driving the design of this house: the stunning views, which were captured from all but a few rooms – and most importantly from the bath!; the often harsh seaside environment, requiring careful detailing and material’s selection; the ability to open or close the facade to the elements; acoustic comfort; the long, exposed western site frontage; consideration of the aging demographic – to name a few…

NW corner of the house

NW corner of the house

Ground Floor - Bulli House #2

Ground Floor – Bulli House #2

The proximity of the house to the ocean brought with it the drama of the ever changing seaside environment and the delight gained from walking a few metres to the beach. With it came the need to shelter the occupants from the sun, the winds and salt laden air.

Materials selection had to be considered carefully in order to effectively close the house from the environment. External treatments were inclusive of a striking anodised aluminium ‘weatherboard’ cladding, anodised aluminium double glazed windows, anodised external venetian blinds and corrugated sheet roofing.

The primary facade facing the beach

The primary facade facing the beach

 

External venetian blinds provide privacy and solar control

External venetian blinds provide privacy and solar control

The external blinds also provided additional levels of privacy from adjacent neighbours.

Site orientation was not particuarly favourable for effective solar passive benefit, resulting in a long exposed western facade. Services, wet areas and vertical circulation spaces were housed along this facade, being shielded from solar input by a reverse masonry veneer wall.

Western facade to house

Western facade to house

Additional systems utilised to address the sustainability of the house were:

  • Compartmentalising the house – the ability to close areas when not in use.
  • Roof mounted solar ventilator utilised to assist both cooling and warming the building.
  • Accessing the cool thermal mass of the basement by drawing air through a riser at the lift core – also ventilates the basement.
  • 10,000 litre water storage.
  • Thermal mass provided through tiled concrete floor slabs.
  • Cross flow ventilation.
  • Double glazed thermally broken windows.

Consideration of future use were taken into account, with space being allocated to accommodate a possible elevator for accessibility, not only for ease of access by this young family, but by potential aged users. The spaces allocated are effectively utilised for storage in the interim.

Views were captured from all bedrooms and living spaces, utilising ‘bay windows seats’ to the bedrooms and the ever important bath.

A bath with a view!

A bath with a view!

 

Kitchen

Kitchen

slotwindow-timberjoinery-coasthouse

Slot window providing light to the music room

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *